dijous, 8 d’abril del 2010

Mona de Pasqua

En Pau i el Martí no són els meus fillols, però com si ho fossin. En algun moment de la nostra amistat l'Àngels i jo vam decidir regalar-nos les mones. I des de aleshores cada dilluns de pasqua intercanviem les monades :O) 

Ingredients pel pa de pessic:
  • 6 ous
  • 200gr de sucre
  • 200gr de farina
  • la pell ratllada de 1/2 ó 1 llimona
Ingredients per l'almívar:
  • 100ml d'aigua
  • 100gr de sucre
  • rajolinet suc de llimona
  • licor (opcional)
Ingredients per la crema de rovell/gemma:
  • 431gr d'ou (uns 5 ó 6 ous)
  • 180ml d'aigua
  • 431gr de sucre (el mateix pes que els ous sense closca)
  • 30gr de midó (també podem posar farina de blat tipus Maizena)
També calen:
  • 4 cullerades generoses de melmelada d'albercoc
  • Plomes, pollets, ous de xocolata, confits, ametlla filetejada, cireres confitades...
Preparació del pa de pessic:
La base de la mona és el pa de pessic de tota la vida. Cal separar els rovell de les clares. Aleshores batre els rovells amb el sucre fins que blanquejin i hagin augmentat de volum. Afegir les clares batudes a punt de neu, incorporant-les poc a poc amb moviments envolvents. Finalment afegir la farina tamisada poc a poc i la ratlladura de pell de llimona.
Coure a 170ºC uns 30 minuts.

Preparació de l'almívar:
En un casso posar l’aigua, el sucre i el rajolí de suc de llimona, anar remenant fins que el sucre es dissolgui completament. Un cop apartat del foc podem posar-li un rajolí de licor (opcional)

Preparació de la crema de rovell/gemma:
Barrejar una mica els ous amb l'aigua i colar. Barrejar el sucre amb el midó o la maizena i incorporar-los a la barreja d'ous i aigua. Posar al foc remenant constantment amb unes barilles. Quan comenci a espessir i agafi la consistència que volem s'ha de retirar del foc i cal estendre-la de seguida al damunt una planxa d'acer o al marbre per tal d'atemperar la crema el més aviat possible. 

Muntatge:
Obrir el pastis per la meitat amb un nivellador o bé amb un ganivet de serra. Impregnar bé amb l'almívar, farcir amb la melmelada d'albercoc i tapar.  Recobrir tot el pastís amb la crema de gemma i decorar al gust.



Mon pare és de Lleida i allà el padrí (l'avi) regala la mona als nets. De manera que, a més de la mona que regalem al Pau i al Martí, ajudo els pares amb les que ells regalen. Ho hem simplificat i ara regalen una mona a cada família de nets. Bàsicament perquè en tenen 18 !!!

El procediment ha estat el mateix. Nomes cal incloure una variant: algunes mones enlloc de cobrir-les amb gemma les hem recobert de ganache de xocolata :O)

Per fer el ganache de xocolata cal:
  • 200gr de xocolata fondant (Nestle Postres)
  • 200ml de nata per cuinar
Cal escalfar la nata a un cassó i quan arrenqui el bull retirar del foc i abocar la xocolata trocejada. Remenar amb una espàtula per tal que l'escalfor de la nata fongui la xocolata. Ha de quedar un ganache cremós i homogeni. Deixar reposar a temperatura ambient i anar remenant per tal que es refredi.
  
 

Enguany per fer les mones a casa els pares vaig tenir pinxes. A més de la Júlia, que sempre s'apunta, va venir la Laura, una amiga que volia aprendre a fer-ne, i també la Susanna, una de les meves cunyades. La veritat vam riure força i vam passar una molt bona estona.
La mona de dalt, la del pollet turista amb plomes liles i grogues l'ha decorat la Júlia, que ja apunta maneres...
Cada any em torno ximple cercant figures originals, especials, i diferents per tal de  personalitzar les  mones. Enguany, però, per variar un xic he comprat ous i els he decorat.
 


Aquesta amb els pollets espelma va servir per celebrar l'aniversari de la Carla que dilluns mateix feia 2 anys.  Vam menjar-la de postres desprès de la fantàstica costellada que van preparar els avis.
 
 

 

7 comentaris:

  1. MAGISTRAL!!!!!!!!!!!!!!!MIMA K XULES X FAVOR!!!! Ja veus abans d'anara dormir una altra passejadeta pl teu super blog! :) Susana

    ResponElimina
  2. Mima, això sí que és una bona monada!!! :) Quantes mones vau fer en total?? Felicitats a tu i a les teves ajudants perquè realment us van quedar unes mones mooooolt boniques i de professionals!!
    Petons!

    ResponElimina
  3. Carai, això jo en diria producció intensiva!!!! T'han quedat totes genials.
    Una forta abraçada!

    ResponElimina
  4. Gràcies Susana. Tu i jo tenim pendent un taller :O) hihihi

    Mercè vaig fer-ne 9 !!! La que jo regalo, la que mengem dilluns mateix a casa els pares i les 7 per als nebots... El pitjor es que també vaig fer 72 mini-cupcakes :O)

    Gemma (Guspi) Exacte: producció intensiva!!! La veritat donen força feina però he de confessar que m'ho passo PIPA :O) Per cert, gràcies pel comentari i per la visita!

    ResponElimina
  5. em trec el barret.

    Gràciesssssssss

    ResponElimina
  6. Mimeta, i no has pensat mai de fer-ne un negoci d'aquesta habilitat pastissera teva? Fas unes coses xulíssimes!!! segur que te les treurien de les mans!! ;)
    Un petó, guapa!!

    ResponElimina
  7. Ester un plaer i a servir :O) jijiji
    Erre Eme nop, no seriosament. Gràcies a les dues per la visita :O)

    ResponElimina

Els teus comentaris i/o suggeriments són més que benvinguts.
Gràcies per passar per aquí