dijous, 31 de març del 2011

Pastís Zebra Fashion

A principis de mes va ser l'aniversari de la Juls. Tenia moltes ganes de fer un slicecake de colors, un pastís en capes amb els colors de l'arc de Sant Martí. Li havia vist  a l'Amanda aquí i des d'aleshores que friso per fer-lo. Cachís...  la Júlia s'ha estimat més un pastís decorat amb fondant ... Aisssss... és que li En-Can-Ta el fondant. Un altre cop serà.

Amb la Thermomix hem fet un pastís de xocolata que surt molt bé! Hihihi la mateixa recepta que aquí.
L'hem amarat amb almíbar de colacao i farcit amb ganache de xocolata. Requetenyam, com ens agrada la xocolata!
Ummm sobre l'almíbar colacao: Un cop tenim fet l'almibar (200gr de sucre dissolts al foc en 200ml d'aigua) el deixem temperar un xic i li afegim dues cullerades de colacau (cacau ensucrat) remenat per tal que és dissolgui bé.
Decoració amb fondant: És més qüestió de paciència que no pas d'abilitat :O) Primer cal cobrir el pastís amb fodant blanc.  El millor és estirar-lo damunt de maizena o  d'una superfície impregnada amb esprai antiadherent. Aleshores n'hem tenyit de color vermell-taronjós i amb el curró l'hem estirat bé. Amb un ganibet em anat tallant les peces que hem enganxat amb Karo (light corn sirope. Però pot fer-se per exemple amb almíbar) 

divendres, 25 de març del 2011

Coca de Iogurt en Càpsules de Magdalena

Cristina és IM-PO-SSI-BLE que aquesta recepta no et surti bé! Fins i tot la Carla, que encara no te els 3 anys, la domina a la perfecció :O)
Ingredients:
  • 1 iogurt natural
  • 1 mida iogurt oli
  • 2 mides iogurt sucre
  • 3 ous
  • 3 mides iogurt farina
  • 1 sobre llevat (Royal)
  • raspadura de pell llimona o taronja (opcional) 
Preparació:
Batre el sucre i el ous. Afegir el iogurt, incorporar-lo. Afegir l'oli i incorporar-lo.
A banda barrejar la farina i el llevat i incorporar poc a poc a la barreja anterior.
Cal barrejar movent l'espatula en moviments envolvents. De la base cap a dalt. Ideal fins que bombolleji.
Si és desitja, és pot afegir la raspadura de pell de llimona o taronja (sense res blanc) o alguna essencia.
Cocció:
Amb el forn preescalfata a 170ºC coure en un motllo per a pastís uns 30 minuts o bé en càpsules per a magdalenes 15 minuts. En aquest cas omplir 2/3 de la capacitat de la càpsula. Com que aquesta massa és més aviat líquida va molt bé usar una màniga pastissera o una bossa de congelar o d'entrepans (higiènica) per a omplir les cassoletes.
Sovint quan tinc mooolta pressa i em cal el forn ja, l'enjego a tot drap, bé a 200ºC, per que s'escali abans. Sempre baixo la temperatura al cap d'uns minuts i abans de coure, però de vegades, com és el cas... m'oblido i posu la safata al forn amb la temperatura alta!!! Que passa? Doncs que la massa no puja correctament.
Les "magdalenes" de l'esquerra s'han cuit 15 minuts a 200ºC: no s'han cremat, estan bones, però el seu aspecte és sospitós :O) han petat desequilibrades i no han quedat arrodonides. Ohooops, he rectificat la temperatura del forn i ... les de la dreta s'han cuit a 170ºC i, tot i que els falta un parell o tres de minuts, tenen un aspecte ideal.
És clar que no podem esperar que unes 'magdalenes' fetes amb la massa pim-pam de la coca de iogurt tinguin gust a magdalena ni aspecte de magdalena (amb el barret-copete característic). Però, a mi, em val per a moltes situacions... com per enxufar als llaminers de la familia amb una pressa de xocolata o un got de llet per berenar.   

dimecres, 23 de març del 2011

Llengües de Gat

Fer galetes és entretingut, però paga la pena. Aquestes llengües en són un exemple. No n'havia fet mai i com que anava justa de temps "St. Google" va regalar-me la recepta de mans d' hispacocina (vegeu-ne vídeu)
Ingredients:
  • 240 gr de mantega pomada (estovada a temperatura ambient)
  • 120 gr sucre
  • 120 gr sucre avainillat 
  • 240 gr farina
  • 6 clares d'ou 
Preparació:
En un bol batre la mantega pomada amb el sucre. Afegir el sucre avainillat i batre novament.
Afegir, en tandes, la farina tamissada. Finalment afegir les clares i batre fins que la massa sigui ben homogènia.
Deixar reposar 1 hora a la nevera.
Amb el forn calent a 140ºC.
Posar la massa a una màniga pastissera (una bossa d'entrepans absolutament higiènica pot servir) i fer xurros a una catifa de silicona col·locada damunt de la reixa del forn.
Coure entre 8 i 10 minuts. Fins que els marges de les llengües siguin d'un color daurat-torrat.
 Han sortit unes 45 llengües pel capbaix.
Observacions: Les llengües han de fer-se a la catifa de silicona i amb la reixa del forn. Per fer via, en vaig posar a la plata de fer galetes i va ser un desastre!!! Amb l'escalfor es van ajuntar tooootes i va quedar una mena de galeta enooorme :O)  


dilluns, 21 de març del 2011

Crema Catalana

Aquest cap de setmana, com mana la tradició, crema catalana! I, és clar,  amb les clares d'ou sobreres llengües de gat :O)
A casa l'encarregat de fer la crema catalana sempre ha estat mon pare. Però enguany m'ha 'tocat' a mi.  Em calia una recepta que passes la prova de foc. Les receptes de la Gemma, la cuina de casa, m'agraden, són un èxit i sempre cobreixen amb escreix les meves expectatives. Aquesta crema catalana no ha estat una excepció. 
Ha quedat perfecte, amb el punt just de dolçor i amb l'aromatizació (canyella i llimona) ideal.
Ingredients per a 9 pesones:
  • 1,5 l de llet
  • 12 rovells d’ou
  • 300g de sucre
  • 60g de maizena
  • 1 i 1/2 branques de canyella
  • Pell d’una llimona i mitja
Preparació:
He  seguit les seves intruccions fil per randa: "Dissoldre la maizena en un rajolí de llet freda.
En un cassó al foc, posar la resta de la llet amb el sucre, la canyella i la pell de llimona. Quan arrenqui el bull, treure del foc i deixar refredar una mica.
A part, barrejar els rovells amb la maizena. Afegir la llet ja temperada, barrejar i colar. Tornar a posar la crema al foc, remenant sense parar. A la que arrenqui a bullir, treure del foc i abocar sobre la plata de servir. Filmar a pell amb paper film per evitar que faci crosta, deixar refredar i reservar a la nevera.
Al moment de servir, espolsar sucre per sobre i cremar-lo amb un cremador
"

divendres, 18 de març del 2011

Cake Balls Blau Barrufet

Les boles de pastís (cake balls) queden molt divertides i han agradat, i molt, a tothom. La veritat no les tenia totes... jijiji... però el blau barrufet ha estat un èxit total!!!
He fet versió normal (tenia pastís de xocolata congelat) i versió sense gluten (amb unes magdalenes comprades aptes per a celíacs)
Ingrediets:
  • Bescuits.
  • Frosting vainilla (El sense gluten, Cherrybrook Kitchen Vanilla frosting mix, a El mundo de la reposteria, Club cocina...) 
  • Candy Melts (També pot ser xocolata de cobertura. A Chocolat Factory n'hi ha de de colors i sabors. A més també tenen xocolates vàries sense gluten)
Preparació:
1. Esmicolar el pastís amb les mans, fregant un bocí envers un altre, o com jo ratllant-lo :O)
2. Afegir el frosting o la crema de formatge. Barrejar fins que quedi una mescla homogènia.
3. Fer boletes mida panellet petit. El més còmode i fàcil és fer dos xurros, trocejar-los i aleshores fer les boletes amb les porcions. 
A algunes boletes els he donat forma de cor amb un tallador de galeta. Donar-los la forma així ha estat súper fàcil, han quedat de la mateixa mida, i eren una cucada.
Posar les boles a refredar uns 10 minuts, mentre preparem el caramel.
4. Fondre els Candy Melts o la xocolata al bany Maria o bé al microones amb molt de compte. Millor a intervals de 10 segons. Remenant per tal que es fongui i sobretot que no és cremi. Si s'escalfa massa, quan es refredi, agafarà un to blanquinós.
5.- Deixar refredar un xic el caramel i procedir a recobrir les boletes com es pugui :O) i amb cura. Auchi! jo em vaig cremar.
Observacions:
Recobrir cake pops és més fàcil que no pas recobrir les boles. En tot cas tornaré a provar de fer-ne aviat, potser per l'aniversari de la Carla, a veure si se m'acut quelcom.
Interessant afegir unes culleradetes d'oli de girasol al Candy Melt, ho vaig fer per les carbassetes i va anar de fàbula. No sé perqué no m'he enrecordat.

diumenge, 13 de març del 2011

Cupcakes de Xocolata

Sempre ho barrejo tot :O) Faig servir la massa de pastís per fer magdalenes, i la d'aquestes per a fer bund cake... I és que quan m'agrada un gust, m'agrada treureli suc i presentar-lo en diferents formes :O)
Aquesta massa de xocolata n'és un exemple. La recepta és d'un pastís de xocolata de l'escola de cuina Rouxbe que surt molt bó. Una d'aquelles receptes que cal tastar. Per mi el sabor és perfecte per a uns bons cupcakes de xocolata. Així que som-hi !!
Tot i que la llista d'ingredients sembla molt llarga és molt fàcil de fer. És procedeix a la americana 100% barrejant d'una banda els ingredients sòlids i de l'altra els líquits.
Ingredients per la base:
  • 2 1/4 cups de farina (340gr)
  • 2 1/4 cups de sucre (450gr)
  • 1 Tsp de llevat (5gr ó 1 cullerada mida café)
  • 1 3/4 tsp bicarbonat  (10gr o quasi 2 culllerades mida cafe)
  • 1 1/4 tsp sal ( 1 culleradeta mida cafe i una mica més)
  • 1 cup de cacau en pols Dutched, això és cacau pur, sense sucre afegit (100gr) Si us interessa paga la pena de fer una ullada al post que va penjar la Bea sobre el cacau.
  • 3 ous
  • 1 tbsp estracte vainilla (15ml o 1 cullerada sopera)
  • 10 tbsp oli de girasol (10 cullerades  soperes)
  • 1 1/4 cups de llet sencera (200ml)
  • 1 1/4 cups cafe a temperautura ambient (200 ml)
Ingredients pel ganache de xocolata:
  • 200 ml de nata per cuinar (1 tetrabrick )
  • 200 gr de xocolata Nestle fondant Postres Negre
  • 60-90 gr mantega
Primer de tot prepara el ganache ja que agafa consistència a mida que passen les hores. Posar la crema de llet en un cassó al foc. Retirar tot just arrenqui el bull. Aleshores afegir-hi la xocolata trocejada i remenar fins que es desfaci completament. Afegir els trossos de mantega i remenar bé fins que aquesta també és desfaci. Deixar reposar tapat fins l'hora d'utilitzar.
Preparació de la base:
Preescalfar el forn a 170-180ºC (350°F)
En un bol tots els ingredients sòlids. Tamissar la farina i el cacau + el llevat + el bicarbonat, la sal i barrejar amb l'espatula. Afegir el sucre i reservar. 
A banda batre els ous en un bol i afegir la vainilla i l'oli. A continuació afegir la llet i el cafè i batre bé. Finalment barrejar amb compte les dues mescles. Al bol dels sòlits anar afegint els ingredients líquits amb cura, poc a poc i remenant per tal d'assegurar-se que quedi una massa homogènia sense grumolls. El resultat és més aviat líquit. Pot reduir-se la quantitat de llet i café i posar 180 i 180, o canviar el got de llet per un iogurt natural.

Coure a 170-180ºC:
Pastís: enfornar 40 ó 45 minuts o fins que sigui cuit i l'escuradents surti net.
Cupcakes o magdalenes enfornar 18-20 minuts o fins que siguin cuits
En ambdos casos treure del forn, deixar reposar 15 minuts (pastís) i 5 (cupcake) damunt la reixa, aleshores desenmotllar i deixar refredar completament abans de posar el ganache i decorar.
Aquest cop he fet cupcakes. Han quedat bé, tot i que no l'he encertat massa a l'hora de decidir la quantitat de massa per capsuleta per tal que pujin, pujin prou i no vessin.
Ummm també n'hem farcit alguns
Posar-hi el ganache és important perque suavitza i arrodoneix el gust de la recepta, que a seques ofereix un lleu toc amarg pel cacau i el café.  

dimarts, 1 de març del 2011

Pas a pas de: Slice Cake de Maduixots i Nata

He topat amb aquestes fotos... no sé per que no les vaig penjar... però ara que al mercat ja hi ha les primeres maduixes i maduixots de la temporada és un bon moment per compartir-les en una mena de pas a pas del montatge de l' Slice Cake de Maduixots i Nata que de debó recomano.
Ummmm, ens encanta !!!
Ingredients:
  • Bescuit seccionat  
  • Maduixots
  • 2 plàtans madurs
  • Nata en esprai
  • Nata per a muntar o Nata de pastisseria
Un cop haguem seccionat el pastís/pastissos en planxes cal procedir:
1. Ruixant amb nata d'esprai (no cal posar-hi molta quantitat)  
2. Escampant la nata per tota la superfície. Com s'aprecia només en la quantitat justa!
3. Posar-hi un xic de xarop de melmelada.
4. Escampar el xarop. Possiblement es barrejarà amb la nata quedant de color rosa :O) cap problema!
5. Posar unes rodanxes ben primetes de plàtan madur. I per primetes vull dir realment primetes. 
6. Cobrir amb la següent planxa i repetir el procés fins acabar.
7. Finalment cobrir toooot el pastís (part superior i laterals)  amb NATA MUNTADA o de pastisseria i guarnir al gust.
Observacions:
No cal posar plàtan a totes les capes. Queda millor amb nomès plàtan a un parell de capes o bé una capa si, una no. 
La nata en esprai va bé perque es lleugera i de fet té la funció d'humitejar i donar amorositat al pastís. Per recobrir el pastís cal que la nata sigui Muntada o de pastisseria !!! 
Aquest punt és important perque el bescuit absorveix la nata en esprai i a l'hora de servir podriem trovar-nos amb la desagradable sorpresa de que la nata hagués desaparegut.